Farul Constanta, marea dilema a Ligii a 2-a

In 2016, atunci cand Farul Constanta a dat faliment, suporterii faristi, organizati sub numele de  Asociatia Suporter Spirit Club Sportiv Farul Constanta, s-au grabit sa formeze o noua echipa, SSC Farul, si s-o inscrie in Liga a 4-a. Cu finantare din partea suporterilor si putin ajutor din partea autoritatilor locale, SSC Farul a reusit promovarea pana in Liga a 2-a. Insa, preluarea marcii Farul a reprezentat una dintre cele mai mari dileme in fotbalul romanesc. Daca pentru marca Rapid nu s-a inghesuit nimeni pana la un moment dat, iar marcile Petrolul, U Cluj, FC Arges au fost achizitionate cu usurinta de catre echipele succesoare, cazul Farului a fost mai complicat. Pentru marca clubului de la malul Marii s-a aratat mai mult interes, iar Asociatia Suporter Spirit Club Sportiv Farul Constanta a pierdut o multime de licitatii in favoarea unor afaceristi cu mai multa potenta financiara, nici unul dintre acestia nu a ridicat brandul. Pana anul trecut, cand, prospat retras din activitate, Ciprian Marica a cumparat brandul Farul Constanta cu 50 de euro. Evident, a intrat in conflict cu cei de la SSC Farul, care voiau ei marca, sigla si palmaresul pentru a completa transformarea echipei suporterilor in succesoarea de drept a Farului.

Conflictul a durat pe tot parcursul verii anului trecut, insa, in cele din urma, Marica a ajuns la un acord cu suporterii si a devenit patronul SSC Farul. Cu intentia de a oferi clubului brandul, evident. La prima sa conferinta de presa ca patron al SSC, Marica a anuntat un proiect ambitios. Cu surle si trambite, acesta declara ca Farul va promova in Liga 1 pana in 2020 si de acolo va deveni o echipa care se va bate pentru cupele europene si pentru titlul de campioana. Cand colo, primul sezon al lui Marica la Farul a fost complet haotic, din toate punctele de vedere. Sportiv, echipa a evitat la mustata o retrogradare in Liga 3. Financiar, s-a ingropat in datorii, iar Marica arunca cu vina pe autoritatile locale ca nu sprijina echipa.

Acum autoritatile locale sprijina echipa si proiectul ambitios continua

“Farul nu moare”, spunea Marica in timp ce presa sportiva din Constanta era plina de articole despre datoriile pe care SSC le-a adunat in anul in care fostul atacant al FCSB si Dinamo a fost patronul clubului. Intre timp, Primaria si Consiliul Local al Constantei ar fii decis sa sprijine din nou SSC Farul si parca o parte din datorii s-au topit. Ce conteaza faptul ca echipa nu are lot? Marica l-a numit pe Ianis Zicu antrenor si a promis o gramada de transferuri vara asta.

A promis si ca SSC va adopta, oficial, numele de FC Farul Constanta, nume sub care se autopromoveaza (mai ales ca utilizeaza si sigla clubului istoric), insa FRF nu i-a permis inca acest lucru. “Farul se va bate la promovare”, declara Marica acum cateva saptamani. 

Dilema, insa, continua. Ce garantie mai pot avea suporterii faristi ca vor avea parte de toate lucrurile promise de Marica? Nici una. Faristii s-au ales cu un patron care sta sa comenteze meciuri pe Digi Sport in loc sa investeasca la echipa; deci mai rau decat Mititelu, Iancu, Porumboiu, Padureanu, Pinalti si alti gropari ai fotbalului romanesc. Un milog care vrea sa fie patron pe banii autoritatilor locale.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *