Carmen Bucuresti, de la reinfiintare si pana la un pas de redizolvare

Imi place ca in acest val de falimente prin care a trecut fotbalul romanesc in ultimii ani, au renascut din senin echipe interbelice. Continuatoare ale echipelor interbelice, in orice caz, dar sunt dispus sa le atribui identitatea istorica a acestor cluburi din simplul motiv ca avem prea multe echipe din comune in prima divizie si, in fond, chiar ma bucura acest lucru. E o miscare inceputa odata cu desfiintarea lui Poli, atunci cand, coincidenta a facut ca in acelasi timp sa fie reinfiintata Ripensia Timisoara, dupa ce Asociatia Sportiva “Fotbal Club Ripensia Timisoara” a redobandit personalitate juridica in urma unei decizii a Judecatoriei Timisoara.

Daca Ripensia are povestea ei interbelica plina de glorie, Carmen are una mai romantica in timpul razboiului, ca sa zic asa. Echipa a fost infiintata in 1922 de fratii Tudor și Paul Niculescu, scopul ei de a fi nimic mai mult decat o formatie de cartier din Capitala. Doi ani mai tarziu, echipa s-a inscris in Campionatul Districtului Bucuresti, categoria III, si a reusit promovarea pana in Divizia C. Au inceput sa apara probleme financiare in 1929, si au continuat timp de 10 ani de atunci, sub conducerea lui D. D. Mateescu, care a reusit sa mentina echipa vie. In 1939, echipa a fost preluata de catre Ionel Mociornita, fiul industriasului Dumitru Mociornita. In timpul reorganizarii campionatului pe durata celui de Al Doilea Razboi Mondial, Carmen Bucuresti fusese admisa in Divizia A (intre 1941 si 1944). Ulterior, la reluarea campionatului, Carmen a ajus sa joace direct in Divizia A, devenind vicecampioana Romaniei in 1947. Cu toate acestea, un conflict intre Mociornita si Ana Pauker a dus la dezafilierea FC Carmen si inlocuirea acesteia cu ASA Bucuresti, viitoarea Steaua, echipa lui Dumitru Petrescu-Grivita. 

In 2017, a fost reinfiintata Carmen Bucuresti, in Liga a IV-a. Cu ambitii la promovarea in ligile profesioniste. Cat mai sus cu putinta. Anul trecut, a reusit ceea ce putini se gandeau ca ar putea. A fost razbunarea perfecta dupa 72 de ani, atunci cand Carmen a batut-o pe Steaua in finala play-off-ului Ligii a IV-a si a mers la barajul pentru promovarea in Liga a III-a. Din pacate pentru Carmen, echipa a pierdut barajul de promovare impotriva celor de la Mostistea Ulmu, dupa 3-3 acasa si 2-2 in deplasare. Patronul clubului nu a inregistrat echipa in Liga a IV-a pentru noul sezon, deci lucrurile sunt extrem de incerte in ceea ce priveste felul in care aceasta echipa va continua. 

Unii spun, insa, ca patronul ar urma sa preia de la vara clubul Sportul Snagov, fosta Damila Maciuca aka echipa de carton a ligilor inferioare. Astfel, de la vara, Sportul Snagov ar urma sa fuzioneze cu Carmen Bucuresti, denumirea noii grupari rezultate din aceasta fuziune sa fie tot Carmen. Ceea ce ar insemna ca Carmen Bucuresti ar face pasul catre ligile superioare fara a trebui sa mai treaca din divizie in divizie pentru a-si atinge acest scop. Deci, ar putea juca ori in Liga a II-a, ori in Liga a III-a. Depinde in ce masura va retrograda Sportul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *