Roma a banat un suporter din cauza rasismului

Italienii sunt printre cele mai rasiste natiuni din toata Europa. Mai ales in Sudul Italiei, acolo unde sunt minoritari, dar si in centru sau nord. Si nu e doar vorba de rasism, e vorba si despre faptul ca federatia italiana isi mai permite sa treaca cu vederea anumite lucruri legate de acest subiect. Dar cluburile se pare ca isi doresc mai mult o imagine cat de cat buna atunci cand vine vorba despre actiunile pe care acestea le intreprind pentru a combate rasismul. Ceea ce face ca multe cluburi italiene sa fie mai combative in privinta acestui fenomen in comparatie cu federatia sau cu alti oficiali. In afara bineinteles, de cluburile din sudul Italiei, si aici fac referire speciala la un club despre care o sa vorbesc putin mai incolo.

Trecand la subiectul articolului, se pare ca AS Roma tocmai a emis o interdictie pe viata pentru un suporter, care l-a abuzat rasial pe fundasul brazilian Juan Jesus pe retelele de socializare. Clubul din Serie A a postat pe contul oficial de Twitter o imagine cu mesajele – inclusiv detaliile contului – si a confirmat ca a raportat incidentele catre politie. Denuntul public a fost primit cu aprecieri raspandite pe Twitter. Acest lucru s-a intamplat dupa ce Fare a declarat ca autoritatile italiene de fotbal si sistemele lor disciplinare de combatere a rasismului nu sunt potrivite pentru a atinge acest scop. Exact despre ce vorbeam mai sus. Ai avea impresia ca si oamenii din varf sunt rasisti, insa, fiind figuri publice, nu pot face acest lucru atat de evident pentru a nu risca sa-si deterioreze imaginea. Si asa figurile din fotbalul italian nu au o imagine extraordinara, 

Directorul executiv al Fare, Piara Powar, a adaugat ca „putregaiul este profund” si „nimeni nu ia problema in serios”, dar Serie A a insistat ca este „serios si permanent angajata in activitati impotriva rasismului”. Ce pot sa spun, sunt deacord. Cum spuneam, rasismul in Italia este un lucru obisnuit; faza amuzanta este ca Italia a putut incerca sa aiba un imperiu colonial atunci cand a cucerit diferite tari din Africa (Libia, Eritreea, ulterior si Etiopia in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial). Dar sa lasam istoria.

AC Milan a lansat o grupa de lucru anti-rasism in derby-ul de saptamana trecuta impotriva lui Inter, care a fost botezat „Derby impotriva rasismului”, ca raspuns la incidentele rasiste recente. O denumire pe care si fanii lui Inter au adoptat-o, in ciuda neintelegerilor. Probabil pentru un surplus de imagine pozitiva, altfel nu-mi explic.

Atacantul lui Inter, Romelu Lukaku a fost numit “maimuta” de catre fanii lui Cagliari in timpul unui meci din Serie A din 2 septembrie. Cu toate acestea, Cagliari a fost scutita de sanctiuni pentru scandarea rasista a fanilor. Si e a doua oara cand se intampla chestia asta, dupa incidentul cu Moise Kean. Ideea e ca si Curva Nord, peluza de fani ai lui Inter, au sarit in apararea fanilor lui Cagliari spunand ca nu e vorba de rasism, ci mai degraba de o gluma sau ceva de genul. Primul cuvant din denumirea grupului s-ar putea sa aiba alt sens in cazul asta, iar fanii lui Cagliari sa capete statutul de pesti. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *