Union Berlin: Fanii germani care dau totul pentru clubul lor

Devotamentul fanilor in fotbal face diferenta dintre o echipa de traditie si o echipa de plastic. Sunt echipe care au avut dintodeauna sprijinul fanilor si au galerii numeroase care umplu stadionul la meciurile de acasa cu fiecare ocazie pe care o au, indiferent in ce competitie ar evolua clubul lor. Si sunt echipe care au inceput sa aiba suporteri atunci cand au dat de rezultate. Vorbesc despre suporteri, nu fani. Bine, sunt destul de putine echipe care au ajuns sa aiba suporteri in urma unor rezultate, iar printre acestea se numara Olympique Lyon in fotbalul mare. In cel mai rural, din zona estica, as putea da ca exemple CFR Cluj sau Ludogorets Razgrad. Brigazile lor ultras apar doar la meciurile din Europa sau la derby-uri.

Si apoi exista o echipa ca Union Berlin. Probabil singura echipa de traditie din Germania de Est care evolueaza in Bundesliga in momentul de fata si una care se afla la retrogradare. La aproape 30 de ani de la reunificare, diferentele intre vestul si estul Germaniei inca sunt cat se poate de vizibile. Ce-i drept, conditiile de trai si infrastructura in est au avansat mult de la reunificare, insa in anumite aspecte raman la fel. Unul dintre aceste aspecte este fotbalul, unde in afara de Leipzig, care este echipa Red Bull, nici o alta formatie, mai ales dintre cele care au jucat in campionatul Germaniei de Est comuniste, n-a reusit sa se impuna. Iar Union Berlin are o galerie extrem de fidela clubului, in ciuda faptului ca in toata istoria sa, acesta are prea putine realizari. Exista in engleza expresia “bleed for you” care inseamna in context a face orice pentru cineva sau ceva. Tradus mot-a-mot, inseamna a sangera pentru cineva sau ceva. Fanii Union Berlin au sangerat pentru club si la propriu si la figurat.

“Fanii chiar au donat sange. Vei fi platit pentru donarea de sânge în Germania. Banii obtinuti pentru asta au tinut clubul in viata.”. Cuvintele jurnalistului sportiv german, Jacob Sweetman, reflecta sacrificiile pe care fanii Uniunii Berlin le-au facut pentru binele clubului pe care il sustin. In mai, echipa a promovat si a devenit primul club din estul Berlinului care a ajuns in  Bundesliga. Sambata, se vor intalni cu vecinii Hertha BSC, din vestul orasului. Hertha care este o echipa consacrata, cu o multime de participari in Cupa UEFA, doua campionate si doua Cupe ale Germaniei. Nu a existat niciodata un meci direct in Bundesliga intre estul si vestul Berlinului. Intr-adevar, a fost o perioada, atunci cand orasul a fost impartit de Zidul Berlinului, in care o astfel de partida ar fi fost imposibila. Insa nu despre asta e vorba.

Si ca o alta paranteza, Union Berlin a avut un moment de glorie in care a ajuns in finala Cupei Germaniei, contra lui Schalke, in timp ce juca in liga a treia germana in 2001. Lucru care i-a adus prima si singura participare in Cupa UEFA, unde a fost eliminata de Levski Sofia in turul 2 preliminar. Insa mai multe au fost momentele in care clubul era la un pas de desfiintare, iar suporterii l-au salvat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *