Cele mai mari realizari europene ale fotbalului romanesc (2)

Universitatea Craiova, semi-finala Cupei UEFA 1983

Craiova Maxima a fost una dintre cele mai bune generatii ale unei echipe inter-cluburi in fotbalul romanesc. Acea echipa cu Lung, Negrila, Tilihoi, Stefanescu, Ungureanu, Balaci, Beldeanu, Crisan, Donose, Camataru, Geolgau, Cartu, Irimescu, Purima si Ciupitu, care a avut nu una, ci doua performante consecutive in cupele europene in anii 80. Motiv pentru care o sa vorbesc prima oara nu despre acea semi-finala de Cupa UEFA. Ci despre performanta realizata cu un an inainte. 

Cu alte cuvinte, despre cum Craiova a ajuns in sferturile de finala ale Cupei Campionilor in 1992. Daca Steaua a castigat CCE, iar Dinamo a ajuns in semi-finale, si Craiova Maxima s-a apropiat de a atinge aceasta performanta, insa, in cele din urma, nu a reusit. Insa, fara indoiala, performanta Craiovei in CCE la vremea respectiva a ridicat nivelul, pavand calea pentru rezultatele inregistrate de cele doua echipe bucurestene in anii imediat urmatori. Victoria cu 3-0 pe Ion Omblemenco impotriva lui Olympiacos in primul tur a fost unul dintre cele mai mari succese ale unei echipe din Romania in perioada respectiva. Dupa 0-2 la Pireu, Craiova s-a calificat cu 3-0 la general, eliminand in turul urmator si pe danezii de la KB. In sferturi, insa, au fost eliminati de Bayern Munchen inca din primul tur, 0-2 in Germania de Vest, desi au reusit sa scoata un egal la Craiova, 1-1. 

Anul imediat urmator, Craiova n-a mai castigat titlul, pierzand campionatul in fata lui Dinamo si calificandu-se in Cupa UEFA din postura de vicecampioana. La 6 luni de la mansa cu Bayern, a fost si primul meci cu Fiorentina, pe Ion Oblemenco. Prima repriza s-a incheiat 1-0 pentru violeti, Bertoni reusind sa deschida scorul in minutul 37. Ungureanu, insa, a egalat la 10 minute dupa pauza, iar Cartu si Balaci au marcat pentru un 3-1 care va ramane in istoria fotbalului romanesc. In returul de pe Artemio Franchi, oltenii au pierdut cu 1-0, insa nu mai conta, fiindca Universitatea eliminase Fiorentina cu 3-2 la general. 

A urmat un tur secund facil impotriva celor de la Shamrock Rovers si unul mai complicat, cu Bordeaux, echipa unor jucatori ca Alain Giresse sau Jean Tigana. Bordeaux s-a impus acasa cu 1-0 in urma unui penalty transformat de Giresse intr-un meci care ar fi fost dezastruos pentru Craiova daca nu se apara atat de bine pe final. In returul din Banie, Universitatea nu le-a mai dat nici o sansa, iar Ticleanu a restabilit egalitatea la general la finalul primei reprize. Dupa o serie de ratari, au urmat prelungirile, in care Geolgau a inscris pentru 2-0 in minutul 100, aducand o noua calificare Universitatii.

Dubla cu Kaiserslautern in sferturi a fost cat se poate de spectaculoasa. Kaiserlautern s-a impus in meciul tur din RFG cu scorul de 3-2, insa un 1-0 in returul din Banie a fost de ajuns pentru o calificare in semi-finale. Unde au intalnit-o pe Benifca, cu care au jucat de la egal la egal, si la propriu si la figurat. Din pacate, un 1-1 in Banie si un 0-0 la Lisabona a insemnat sfarsitul visului de a ajunge intr-o finala de Cupa UEFA. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *